Magic Marche - Belastingen en gezondheid
Magic Marche - Belastingen en gezondheid

Onze korte gids over belastingen & gezondheidszorg

Voor welke belastingen ben ik aansprakelijk?
Wat volgt is een korte introductie van eigendom en winstbelastingen en andere geldzaken in ItaliŽ. Wees ervan bewust dat de Italiaanse fiscale systemen regelmatig veranderen en fiscale zaken zijn zelden eenvoudig en het is het waard, de diensten van een lokale commercialista, (accountant) te gebruiken. Zie onze rubriek getiteld Advocaat, Accountant, Notaris voor onze persoonlijke aanbevelingen.

Als u niet woonachtig of werkzaam bent in ItaliŽ, hoeft u alleen u zelf lastig te vallen met onroerend goed belastingen op alle gebouwen die u bezit. Elke comune, of gemeenteraad, heffen IMU, een bescheiden belasting op eigendom, op basis van grootte en type woning en ten laste van de eigenaars. Uw lokale comune int ook een aparte, maar lage belasting, voor het afvoeren van afval genoemd Tarsu (Tassa per lo smaltimento di rifiuti solidi urbani).

Als u wilt werken in ItaliŽ of uw woning verhuren voor het inkomen (zelfs als u woont in een ander land), is het wat complexer en wordt het gebruik van een commercialista (accountant) echt essentieel om fouten te voorkomen bij de autoriteiten.

Hoe is de gezondheidszorg in Marche?
De Italiaanse openbare gezondheidszorg, werkt over het algemeen zeer goed. Een modern, goed beheerd netwerk van ziekenhuizen bestrijkt de hele regio en zelfs in de meest afgelegen gebieden zult u nooit ver moeten voor als u een spoedbehandeling nodig heeft.

Voor lichte pijn en hoofdpijn kunt u gebruik maken van de plaatselijke farmacia, of apotheker. Ze houden de normale winkeltijden aan en kunnen worden gespot door een groen kruis buiten, ze hebben ook een 24-uurs service voor noodgevallen, daarvan zijn de details weergegeven in het venster. In tegenstelling tot veel andere Europese landen, kunt u bij de farmacia bepaalde medicijnen afhalen zonder de noodzaak van een recept.

In geval van ernstige ziekte of letsel, is de 24-uurs-hulpafdeling of pronto soccorso, op elk ziekenhuis de plek om heen te gaan.

Als u besluit om te leven in Le Marche moet u zich aanmelden bij een huisarts (medico di famiglia) via de lokale ASUR kantoor en als u verdiensten hier heeft moet u uw gewone "volksverzekeringen" bijdragen (INPS in het Italiaans ). Ook kunt u altijd een arts,als een betalende particuliere patiŽnt, raadplegen zonder betrokken te raken bij het nationale gezondheidsstelsel.

Als u chronisch ziek bentof onde de ouderen valt, zult u normaal gesproken een relatief kleine bijdrage voor recepten, laboratoriumanalyses en ziekenhuis ambulante behandeling moeten betalen.

Tandheelkundige behandelingen en opticiens zijn in heel ItaliŽ uitstekend, maar kan duur zijn en worden niet gedekt door de openbare gezondheidszorg op enigerlei wijze.